Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Yalnız kalmak mı istiyorsunuz? Kötü haber: 4 ciddi hastalığın nedeni

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
2,443
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yalnız kalmak mı istiyorsunuz? Kötü haber: 4 ciddi hastalığın nedeni

Yalnızlık duygusal bir durumdan daha fazlasıdır; ciddi ilgiyi hak eden bir sağlık riskidir. Siz veya tanıdığınız biri yalnız kalmayı tercih ediyorsa, olası sonuçları fark etmek ve bir destek sistemi oluşturmak için proaktif adımlar atmak önemlidir. Unutmayın, hiç kimse hayatın zorluklarıyla tek başına yüzleşmemelidir. Yalnız kalmak mı istiyorsunuz? Bu hastalıkları tetikleyebilir.

-pqff1CVJ0WveR5UMbyhSQ.jpg

Yalnızlık sadece bir duygudan daha fazlasıdır; dünya çapında milyonları etkileyen sessiz bir salgındır. DSÖ tarafından toplanan verilere göre, her 4 yaşlı yetişkinden 1'i sosyal izolasyon yaşıyor.
DVxE46dv2kqo7tVLdaqEhA.jpg

Bazı insanlar yalnızlığı tercih ederken, uzun süreli izolasyon veya yalnızlık içinde yaşamak fiziksel ve ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir. Çeşitli çalışmalar yalnızlığın hem uzun ömürlülüğü hem de yaşam kalitesini etkileyen bir dizi kronik hastalığa yol açabileceğini göstermektedir. Yalnız kalmanın sağlığınıza nasıl zarar verebileceği aşağıda açıklanmıştır.KALP HASTALIĞI VE FELÇYalnızlık hipertansiyon, kalp hastalığı ve felç gibi kalp ile ilgili rahatsızlıkların riskini büyük ölçüde artırabilir. İnsanlar kendilerini izole hissettiklerinde, stres seviyeleri genellikle yükselir ve bu da daha yüksek kan basıncına ve iltihaplanmaya yol açar. Bu faktörler kalbi zorlar ve onu hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirir. 2018'de yapılan bir araştırmaya göre, sosyal izolasyon ve yalnızlık sırasıyla felç (%32) ve koroner kalp hastalığı (%29) risklerinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar ayrıca yalnızlığın kötü beslenme ve egzersiz eksikliği gibi davranışları tetiklediğini ve kardiyovasküler riskleri daha da kötüleştirdiğini göstermektedir.
nVy2x-cinkCaNBHQBAGSYg.jpg

Uzun süreli yalnızlık, aşırı yeme, hareketsiz yaşam tarzları ve bozulmuş uyku düzenleri gibi sağlıksız alışkanlıklarla bağlantılıdır ve bunların hepsi Tip 2 diyabetin gelişimine katkıda bulunur. Sosyal izolasyon ayrıca kronik stres nedeniyle vücudun kan şekerini nasıl düzenlediğini etkileyebilir ve insülin direnci olasılığını artırabilir.
h2AlNm6yDEaEsK1x3ttYNw.jpg

Yalnızlık, ruh sağlığı mücadelelerinin önde gelen nedenlerinden biridir. Depresyona, kaygıya ve hatta intihar düşüncelerine yol açabilir. 2024'te yapılan bir araştırmaya göre, yalnızlık ve sosyal ve duygusal destek eksikliği depresyon ve stresle ilişkilidir.
ALTlRJKiKUq7q7-9UOXAwA.jpg

Yalnız yaşayan veya sosyal olarak kopuk hisseden kişiler genellikle değersizlik ve üzüntü duyguları yaşarlar ve bu da klinik depresyona dönüşebilir. Sosyal etkileşimler strese karşı bir tampon görevi görür; yoklukları kaygıyı ve duygusal sıkıntıyı artırır.
KvjEoJlyX0mhuTHXMtdFCg.jpg

Yalnızlık, bilişsel gerileme ve daha yüksek demans riskiyle ilişkilendirilmiştir. Çalışmalar, izole bireylerin genellikle hafıza ve düşünme yeteneklerinde daha hızlı bir gerileme yaşadığını ortaya koymaktadır.
6fRxgAhoQ0Stz7f6MjoeCQ.jpg

Sosyal uyarım eksikliği, bilişsel sağlık için gerekli olan beyindeki bağlantıları zayıflatarak sinirsel aktiviteyi azaltabilir.
Cq7SLs07j0-Cbjm2tS95jw.jpg

Kronik yalnızlık, erken ölüm riskinin artmasıyla ilişkilidir. Bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve bireyleri enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
u82h3pCBjkiZC2CtcsjNvA.jpg

2018 araştırması ayrıca yalnızlığın ölüm oranı üzerinde sigara veya obezite ile benzer bir etkiye sahip olduğunu öne sürüyor. Yalnızlıkla başa çıkmak sadece zihinsel iyilik hali ile ilgili değildir; yaşam beklentisini uzatmakla ilgilidir.
QgegqqCxt0OtQgogRwbUTg.jpg

Yalnızlıkla ilişkili sağlık risklerini anlamak önemli bir ilk adımdır, ancak harekete geçmek de aynı derecede önemlidir. Topluluk gruplarına katılarak, eski arkadaşlıkları yeniden canlandırarak veya insanları bir araya getiren hobilerle ilgilenerek sosyal bağlarınızı güçlendirin. Terapi veya danışmanlık gibi profesyonel yardım almak da izolasyon hissini yönetmede önemli bir fark yaratabilir.
 
Sohbet Girişib>
kullanıcı adı
 
varsa ÅŸifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.b>
 
13,669Konular
13,790Mesajlar
63Kullanıcılar
KingCarterSon üye
Üst Alt