Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Uzman doktor açıkladı: Vejetaryen beslenme iltihabı azaltabilir mi?

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
2,443
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Uzman doktor açıkladı: Vejetaryen beslenme iltihabı azaltabilir mi?

Bitki bazlı beslenme, iltihabı azaltma, kardiyovasküler hastalıklar, obezite, diyabet ve kanser riskini düşürme gibi çok sayıda sağlık yararı sunar. Bağırsak sağlığını iyileştirir, bağışıklığı artırır, yağ depolarını kontrol eder, kolesterol seviyelerini düşürür, kilo alımını engeller ve temel besinleri ve antioksidanları sağlayarak genel refahı destekler.

o-WCvyealUG7bvlbJy6mHg.jpg

Bitki bazlı beslenmenin iltihabı ve kardiyovasküler hastalıklar, obezite, diyabet ve hatta kanser riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Harvard Tıp Fakültesi, Stanford ve birkaç önde gelen üniversite tarafından tam gıda bitki bazlı beslenmenin faydaları üzerine çok sayıda araştırma yapılmıştır. Vejetaryen beslenme, bağırsak sağlığının iyileştirilmesi, çeşitli bağırsak florası, daha iyi sindirim ve metabolizma ve vücuttaki iltihabın azaltılması gibi çok sayıda sağlık yararı sunar.
2QOQwCuAlkeXvnJakd5ZYg.jpg

Taze meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahıllar, bağırsak mikrobiyotasını beslemeye yardımcı olan ve bu da sistemik iltihabı azaltmaya, kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan kompleks karbonhidratlar açısından zengindir. İşte vejetaryen beslenmenin bazı faydaları:
8KvWnT7BnE-nH8zhrK1mIg.jpg

Bağışıklık uzmanı, Dr. Dimple Jangda'ya göre, "Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu ayrıca bağışıklık sistemini iyileştirmeye ve iltihaplı sitokin üretimini azaltmaya yardımcı olur. Taze meyve ve sebzeler ayrıca bağışıklığı artırmaya yardımcı olan C vitamini, E vitamini, karotenoidler ve vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan flavonoidler gibi antioksidanlar açısından da zengindir. Vücudumuzdaki serbest radikallerle savaşmaya ve onları nötralize etmeye yardımcı olurlar, böylece vücuttaki stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olurlar."
Gy2Dp2EVeEyHZM8u9l7XGg.jpg

Bitki bazlı gıdalar ayrıca hayvansal ürünlerde bulunan doymuş yağlar ve trans yağlar açısından da düşüktür. Trans yağ kronik hastalık, vücuttaki iltihap, kolesterol ve stres riskini artırır. Birçok mavi bölgenin gösterdiği gibi uzun ömürlülüğün sırrı, diyetinizin %95'inin bitki bazlı gıdalardan geldiği bir bitki eğilimidir. Akdeniz diyeti aslında iyi kolesterolü iyileştirmek, vücuttaki iltihabı azaltmak ve kalp sağlığını korumak için en etkili yöntemlerden biri olarak bulunmuştur.
inG3_bt66UOJ2L1AcFYCGg.jpg

Vejetaryen yiyecekler, zerdeçaldaki kurkumin ve üzümdeki resveratrol gibi iltihap önleyici özelliklere sahip fitonutrientler içerir. Bu bileşikler iltihabı azaltmaya ve genel sağlığı desteklemeye yardımcı olabilir. Bu yiyecekler ayrıca kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve potasyum açısından zengin, sodyum açısından düşüktür. Potasyum, kan damarlarını gevşeterek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Düşük sodyum, kalp hastalığının tetikleyicilerinden biri olan hipertansiyonu azaltmaya yardımcı olur.
FSAORtV8Nk-Vdmco6b9Q3A.jpg

Unutmayın, et, deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalar kolesterole katkıda bulunabilir. Bitkisel gıdalar ise kolesterol açısından düşük ve kalp sağlığına katkıda bulunan çözünür lif açısından zengindir. Fasulye, mercimek, baklagiller, baklagiller, pirinç ve taze meyve ve sebzeler gibi sağlıklı tahılların yanı sıra LDL'yi (kötü kolesterol) azaltmaya ve böylece kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan kuruyemiş ve baharatlarla tam gıda bitki bazlı bir diyet tüketebilirsiniz.
z663af6mXE-y9QRsgsO6mw.jpg

Kuruyemişler ve tohumlar aracılığıyla yüksek antioksidan ve sağlıklı yağ alımı, sağlıklı kan damarlarını korumak ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için çok önemli olan endotel fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur.
_6pB4wi3M0mPsdq_LAToFw.jpg

Bitki bazlı bir diyet ayrıca kilo kaybına ve göbek yağının veya karın yağlanmasının daha az olmasını sağlamaya yardımcı olur. Obeziteyle ilişkili hastalık riskini azaltır ve tip 2 diyabet riskini düşürür. Tam gıda vejetaryen diyeti, günümüzün modern ekosisteminde mevcut en sağlıklı sürdürülebilir diyet planlarından biri olarak kabul edilir.
RUvKc5i_aU2A013OjSHnaA.jpg

Dr. Hansa Ji Yogendra'ya göre, "Yogik bakış açısına gelince, sağlıklı beslenme veya sattvik diyet sadece sağlık ve uyumla ilgili değil, aynı zamanda hem bedenlerimiz hem de çevre için şefkatle ilgilidir. Ahimsa veya şiddetsizlik yoga ilkesi, tüm canlılara verilen zararı azaltmanın barış getirdiğini öne sürer. Bu ilkeye saygı gösteren bir şekilde yemek yemek şefkat yaratır. Bu sadece fiziksel bedeninizi desteklemekle kalmaz, aynı zamanda doğayla bağ kurma duygusu da getirir.”
UJvVjcFu8U-qyoukQLciqg.jpg

Bilimsel bir bakış açısından, birçok bitki bazlı gıda doğal olarak antioksidanlar, lif ve iltihap önleyici bileşikler açısından zengindir. Mevsim meyveleri, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi gıdalar kronik iltihabı azaltan fitonutrientler ve sağlıklı yağlar içerir. Hayvansal ürünler genellikle doymuş yağ ve kolesterol açısından yüksektir.
sRA3xhFDX0yFhDyGVqB71Q.jpg

Ayrıca kalp hastalığına, eklem ağrısına ve diğer kronik rahatsızlıklara katkıda bulunabilen daha yüksek iltihaplanma seviyelerine neden olurlar. Öte yandan, bitkisel gıdalardan elde edilen lif kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düzenleyerek kalp hastalığı riskini azaltır. Özellikle yapraklı yeşillikler, meyveler ve baklagiller olmak üzere birçok bitkisel gıda potasyum ve kalp damar sağlığını destekleyen magnezyum.
 
Sohbet Girişib>
kullanıcı adı
 
varsa ÅŸifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.b>
 
13,669Konular
13,790Mesajlar
63Kullanıcılar
KingCarterSon üye
Üst Alt