Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Türk ve Yunan mutfağının göz bebeği! Solunum yolu hastalıklarına savaş açıp öksürüğü bıçak gibi kesiyor, 2 bin 500 yıllık şifa

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
2,729
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Türk ve Yunan mutfağının göz bebeği! Solunum yolu hastalıklarına savaş açıp öksürüğü bıçak gibi kesiyor, 2 bin 500 yıllık şifa

Genel sağlık üzerinde sayısız faydası bulunan ve Çeşme'nin coğrafi işaretli ürünü olan damla sakızının; tatlı, kurabiye, reçel ve dondurmanın dışında salata, mezeler ve ana yemeklerde de kullanılması planlanıyor.

yYKF-eYrq0GOcGaqAYDo0g.jpg

Yunanistan'a bağlı Sakız Adası'nın ekonomisine büyük katkı sağlayan sakız ağacının, Çeşme ve Çeşme yarımadasında da yetişmesi için çalışmalar yoğunlaştı. Çeşmeli sakız üreticileri Hasan Ege Tütüncüoğlu ve İbrahim Topal, 20 bin fidanı bu yıl içinde toprakla buluşturmaya hazırlanıyor. Tütüncüoğlu ve Topal, 5 yıl içinde 100 bin sakız ağacı yetiştirmeyi hedefliyor.
oOaHtt3rzk-_A0X4Z_FiXQ.jpg

Çeşme'deki ağaçlardan geçtiğimiz yıl 50 kilonun üzerinde damla sakızı hasadı yapılırken, bu yıl hasat miktarı 100 kiloya yaklaştı.
A7U2bsCChkKkNaTXxB9S3w.jpg

Çeşme'de yaygın olarak reçeli, kurabiyesi, dondurması yapılan ve tatlılarda da kullanılan damla sakızının salatalarda, mezelerde ve yemeklerde kullanılması çalışmaları da olumlu sonuç verdi. Çeşmeli işletmeci Mustafa Dumanlıdağ, damla sakızını Çeşme'de bilinen geleneksel kullanımın ötesine taşıyarak ana yemeklerde de öne çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Dumanlıdağ, damla sakızını ilk kez salata, meze ve şevketi bostan yemeğinde kullandı.
JmCpyV4uhEi7H8JHFso95A.jpg

Dumanlıdağ, damla sakızı ile ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda Osmanlı ve Türk mutfağında damla sakızının sadece tatlılarda değil, et marinasyonları ve ana yemeklerde de kullanıldığını keşfetti.
JDAYHfArskW6VhKD5Cz5XQ.jpg

2500 senedir Türk ve Yunan mutfağının baş tacı olan damla sakızı, alerjik astıma bağlı olarak ortaya çıkan belirtileri hafifletir ve öksürük kesici özelliği vardır. Ayrıca solunum yolu rahatsızlıklarına da iyi gelir. Ancak tüketim zamanı geçmiş ya da bozulmuş damla sakızları, mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmakta fayda vardır.
 
Sohbet Girişi
kullanıcı adı
 
varsa ÅŸifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.
 
15,392Konular
15,461Mesajlar
64Kullanıcılar
griposterSon üye
Üst Alt