Sağlığınız için her yiyeceği taze olarak tüketmelisiniz. Bazen gıda israfını önlemek adına, kimi zaman ise yoğun iş temponuzun zaman kısıtlılığına neden olmasından dolayı bir gece önceden yemeklerinizi pişirip buzdolabında saklıyor ve ertesi gün ısıtıp tüketiyor olabilirsiniz. Ancak bu durum vücudunuz için tehlikeli olabilir. Çünkü bazı besinleri tekrar ısıtıp tüketmek vücudu zehirleyebiliyor. Uzmanlar bu konuda hassas ve özenli davranılmasının altını çizerken, bu besinler için sadece taze pişmiş olarak tüketilmesinin önemini vurguluyor.
Tekrar ısıtıldığında bazı besinlerin içinde bulunan bazı bakterilerin üremesi artabilir ve bu durum sağlık açısından risk oluşturabilir.
İşte tekrar ısıtıldığında vücudu zehirleyebilecek bazı besinler:
Yumurta bazlı yemekler, tekrar ısıtıldığında Salmonella riski taşıyabilir. Bu nedenle, yumurta içeren yemekleri tekrar ısıtırken dikkatli olmak önemlidir.
Kırmızı et, uygun şekilde saklanmadığında ve pişirilmediğinde Clostridium perfringens gibi bakterilerin üremesi için uygun bir ortam olabilir.
Özellikle balık ve kabuklu deniz ürünleri, tekrar ısıtıldığında histamin üretimi artabilir ve bu da tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilir.
İnsan sağlığına sunduğu faydalarla vazgeçilmez bir besin olan ıspanak, kan pıhtılaşmasını önlüyor ve zengin lif içeriği sayesinde yüksek kalori alımına engel oluyor.
Ancak ıspanağı ertesi gün yemek, zehirlenmeye sebep olabilir.Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içeriyor. Bu nedenle besin değeri de oldukça yüksek.
Ispanağın yeşil yaprakları, içerdiği A vitaminiyle göz sağlığı için son derece yararlı oluşuyla da öne çıkıyor.Ispanak sindirimi kolaylaştırır ve idrar söktürücüdür. Bu nedenle kilo vermede etkisi büyüktür.
Çiğ olarak salatalarda tüketilen ıspanak zengin lif kaynağıdır. Bu sebze, iştahı bastıran proteinleri vücudunuza sokarak kalorilere veda etmenizi sağlar.Ispanak tüketimi sindirim sistemi sağlığını ve özellikle de mide sağlığını destekler.
İçerdiği beta karoten ve C vitamini sayesinde serbest radikallerin zarar verdiği kolon hücrelerini korumaya da yardımcı olur.
Aşırı tüketildiğinde vücuttaki enzimleme oranını artırarak asitlenmeye neden olan ıspanak, zehirlenmeye yol açar.Bunun yanı sıra gaz sıkışmasına ve karın şişkinliğine de neden olabilir. Ayrıca bağırsakların fonksiyonunu hızlandırarak ishal yapma ihtimali de söz konusu.
Ispanağın içerisinde bulunan nitrat; nitrojenin katılaşmasıyla doğal olarak oluşan ve suda eriyen bir bileşendir. Bu bileşen, ıspanak yemeği iki kereden fazla ısıtıldığında nitrite dönüşür.
Nitrit ise besin zehirlenmesine neden olabilecek bir bileşen olmasıyla bilinir. Bu nedenle, ıspanak yemeğinin yapıldıktan sonra en fazla iki gün buzdolabında saklanması ve iki kereden fazla ısıtılmaması öneriliyor.
Bazı insanlar ıspanağa alerjik olabilir ve bu da cilt döküntüsü, nefes darlığı ve diğer alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ispanak, E vitamini emilimini engelleyebilecek bir madde içerir. Bu nedenle, yüksek miktarda ıspanak tüketimi E vitamini eksikliğine yol açabilir.Ispanaktaki oksalatlar, kalsiyumun emilimini engelleyerek kalsiyum eksikliğine neden olabilir.
Patates, oda sıcaklığında soğumasına izin verilirse tehlikeli olabilir. Ilık hava ‘botilizm’ denilen bir tür bakterinin oluşmasını sağlar.
Botilizm mikrodalga fırında ısıtıldığında bile ölmeyen güçlü bir bakteridir. Bu nedenle patatesli yemekler servis edildikten sonra soğuması için hemen buzdolabına kaldırılmalıdır.
Normalde pirinç zararlı olmayan bir gıdadır. Yalnız kötü koşullarda saklanması tehlikeli olabilir. Yaptığınız pilav oda sıcaklığında bir saatten fazla durduğunda üstünde zararlı bakteriler oluşmaya başlar.
Bu nedenle servis yaptıktan sonra hava geçirmeyen bir kaba koyup buzdolabında saklanmalıdır. Bu şekilde tutulan pilav sağlıklı bir şekilde yeniden ısıtılabilir.
Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir.
Soğuk tavuk ısıtılınca protein kompozisyonu değişir ve sindirim sorunlarına yol açabilir.
Eğer tavuğu yeniden ısıtacaksanız her tarafının iyice ısındığına emin olun.
Tavuk dumanı tütecek kadar yoğun bir sıcaklığa ulaşmalıdır.
Dilerseniz hiç risk almayıp kalan tavuğu salata veya soğuk sandviçte ısıtmadan kullanabilirsiniz.