Yemek yerken özellikle tatlı veya ekşi bir şeyler yediğinizde çenenizde keskin bir ağrı hissediyorsanız, nadir görülen bir rahatsızlık olan "ilk lokma sendromu" ile karşı karşıya olabilirsiniz. Peki, ilk lokma sendromu nedir?
Bu sendrom, genellikle herhangi bir belirgin neden olmadan meydana gelir. Ancak baş ve boyun tümörleri bulunanlar, belirli kanser tedavisi görenler veya cerrahi operasyon geçirenler, bu durumu yaşama açısından daha yüksek risk altındadır.
Washington Üniversitesi Profesörü Mark Drangsholt, "Son altı ila sekiz yıl içinde, belki beş vakaya tanıklık ettim ve tedavi ettim. Nadir görülen bir durum olarak nitelendiriyorum," diyor. Drangsholt, gördüğü beş vakadan dördünde hastaların "bir tür ameliyat geçmişine" sahip olduğunu belirtiyor.
İlk lokma sendromu, hastanın yemeğin ilk lokmasını almasının ardından, alt çene boyunca parotis tükürük bezlerine yakın keskin bir ağrı, kramp veya spazm hissi ile kendini gösterir. Genellikle yüzün bir tarafında hissedilen bu ağrı, sonraki birkaç ısırıktan sonra geçer.
Drangsholt, "Çoğu durumda, tükürük parotis bezlerine giden sempatik sinir liflerinin cerrahi müdahale sırasında hasar görmesi veya yaralanması bu durumu tetikliyor," diyor.
Sağlık uzmanları, bu sendromu tanılamak için genellikle herhangi bir test yapmaya gerek duymadan, özellikle yakın zamanda cerrahi bir işlem geçiren kişilerde gözlemleyebilirler. Bazı vakalarda, semptomlar ameliyatın üzerinden aylar ya da yıllar sonra ortaya çıkabilir.
Son dönemde sosyal medya platformlarında, kullanıcılar çene ağrısı ile ilgili deneyimlerini paylaşarak, bu rahatsızlığın ilk lokma sendromu olup olmadığını tartışıyorlar. Ancak uzmanlar, ağız cerrahisi veya kanser geçmişi olmayan kişilerde ilk lokma sendromunun görülmesinin oldukça nadir olduğunu belirtiyor.
Baltimore'daki Mercy Tıp Merkezi'nde kulak burun boğaz uzmanı Dr. Ileana Showalter, "Toplumda, yemek yerken ağrıya neden olabilecek başka rahatsızlıklar, örneğin temporomandibular eklem (TMJ) sorunları da mevcut. Bu eklemler, ağrının görüldüğü bölgeden çok da uzak değildir," diyor.
Temporomandibular bozukluklar, çene ve çiğneme kaslarında ağrıya, çene sertliğine ve kulaklarda çınlamaya yol açabilir. Bu durumun bilinen bir nedeni yoktur. Ayrıca tükürük bezi enfeksiyonları veya parotis bezindeki taşlar da çene ağrısı ya da şişmeye neden olabilir.
Dr. Showalter, "İlk ısırık sendromunun belirtileri, akut ağrı yaşamanız ancak yemeğe devam ettikçe ağrının azalması şeklinde tanımlanabilir. Oysa bezinde tıkanıklık olan biri için ağrı yemek yemeye devam ettikçe devam eder," diye açıklıyor.
İlk lokma sendromu tamamen önlenemez ancak ağrı, bazı ilaçlarla tedavi edilebilir.Ayrıca parotis bezine yapılan botoks enjeksiyonları, sinirleri bloke ederek semptomları hafifletebilir.
Uzmanlar, orofasiyal ağrı, ağız hastalıkları veya kulak burun boğaz uzmanıyla görüşmenin, doğru tedavi planının bulunmasında yardımcı olabileceğini vurguluyor."Tıp ve diş hekimliği alanındaki tüm uzmanların bu durumu tanıyabileceğini ve bunun daha yaygın bir durum olmadığından emin olmak için ayrım yapabileceklerini düşünüyorum," diye ekliyor Dr. Drangsholt.