Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Kışın artan kalp krizinin nedeni: Damar daralmasına yol açıyor

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
2,482
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Kışın artan kalp krizinin nedeni: Damar daralmasına yol açıyor

Kış mevsimi geldiğinde soğuk havaların da etkisiyle insan vücudunda pek çok değişim yaşanabilir. Soğuk havalar en çok kalp sağlığını etkiler. Çünkü kışın soğuk havaların etkisiyle kalp krizi vakalarında artış yaşanıyor. Kış mevsiminde kalbi korumak ve güçlendirmek için bazı ipuçlarını yaşam tarzı alışkanlığı haline getirmeniz gerekiyor. İşte soğuklarda kalp sağlığını korumak için öneriler.

zzlncY_syUO1lkg7xONRzQ.jpg

Soğuk havalar kalp krizi riskini artırır. Soğuk hava, vücutta ısı kaybını önlemek için yüzeysel damarların daralmasına yol açar ve deriye giden kan miktarı azalır.
kvqQ2bp87EimCyDZEvo0Mw.jpg

Bu durumda vücut ısısı korunsa da damar direncinin artmasına ve kan basıncının yükselmesine neden olur.
YaBg9Xfj006GqG3frw0eAg.jpg

Bunun yanında soğuk havalarda kan basıncında görülen yükselme ve ani dalgalanmalar, kalp-damar sistemi üzerinde baskı yaratır. Yüksek tansiyonla birlikte damarların iç yüzeyi zarar göreceği için damar tıkanıklığı veya kalp krizi açısından riskin artmasına neden olur.
UKoDDXL7VEi-qsw9XyAy8g.jpg

Kalbin iş yükünü artıran bu tablonun yanında vücut soğukta ısınmak için kas metabolizmasını da hızlandırır ve kalp daha fazla kan pompalamak zorunda kalır. Artan iş yükü özellikle kalp hastalığı riski olan kişilerde kriz olasılığının da yükselmesine neden olur.
XSTgkM8VL0qcv91o1o43rQ.jpg

Soğukla birlikte kalbi etkileyen bir başka durum ise kan akışındaki değişimler. Soğuk hava kanın pıhtılaşma eğilimini artırabileceği için damar tıkanıklığı açısından risk artar. Ayrıca kış ayları birçok kişi için fiziksel ve ruhsal stresin arttığı dönemdir.
svmtbHew7US9xyMc0gQsHQ.jpg

Kanın daha koyulaşması, pıhtı oluşumu riskini yükseltir ve bu da damar tıkanıklığına neden olabilir. Stres, kalp ritmini hızlandırarak sempatik sinir sistemini daha da aktif hale getirir ve kalp krizi riskini artırır.Bu nedenle kış mevsiminde kalp sağlığını korumak gerekir. Peki, soğuk havalarda kalp sağlığı nasıl korunur?
aYEf4l9VJkSe-G3dEJ9APQ.jpg

Güçlü bir bağışıklık sistemi ve kalp sağlığını desteklemesi için bu dönemde dengeli beslenmek ve sıvı alımını ihmal etmemek ayrı bir önem taşıyor. Öğünlerde sebze, meyve ve lif yönünden zengin gıdalar tercih edilmeli. Haftada iki kez balık tüketmeye çalışılmalı. Ayrıca alkol ve kafeinli içeceklerin tüketiminden de mümkün olduğunca kaçınılmalı.
AA_EuhPaakO46yt4Y2Br1g.jpg

Kış aylarında hava koşullarının fiziksel aktiviteyi kısıtlaması ve iştah artışı kilo almayı kolaylaştırabilir. Ancak doğru beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kilo kontrolünü sağlamak mümkün olabilir. Sebze, meyve, tam tahıllı ürünler ve protein içeriği zengin besinlerden oluşan dengeli bir beslenme düzeni oluşturulmalı. Öğünlerde porsiyon kontrolü yapmak, gece saatlerinde mümkün olduğunca yemek yememek, su içmek ve aşırı kalorili içeceklerden uzak durmak ve fiziksel olarak aktif olmak kilo kontrolünü sağlamaya yardım edecektir.
hegGrN8Z0E2MaBICTIIJBw.jpg

Soğuk hava, kan damarlarının daralmasına neden olarak kalbin daha fazla çalışmasını gerektirir. Üşümemek için vücudu sıcak tutacak şekilde kat kat giyinmek önemlidir.
CjR1V6m4v0iLJyFR9oDMZw.jpg

Hareket etmek, kalp sağlığını korumak için önemlidir. Ancak açık havada spor yapıyorsanız, soğuk ve rüzgarlı günlerde kendinizi zorlamayın. Evde yapılabilecek hafif egzersizleri tercih edebilirsiniz.
8SPoHnL_BUi19OtfJa3Q0g.jpg

Stres, kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Kış aylarında daha çok dinlenmeye ve uyku düzenine özen gösterin. Meditasyon veya nefes egzersizleri gibi rahatlama yöntemlerini deneyin.Kışın artan kalp krizi riskine karşı bilinçli adımlar atarak kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için önerilere kulak verin ve gerekirse uzman desteği alın.
Rv3-JStp_0yNGpgWsj1MLA.jpg
 
Sohbet Girişi
kullanıcı adı
 
varsa ÅŸifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.
 
13,827Konular
13,948Mesajlar
63Kullanıcılar
KingCarterSon üye
Üst Alt