Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Demir eksikliği sandığınızdan daha tehlikeli: Bu hastalığın zeminini hazırlıyor

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
2,483
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Demir eksikliği sandığınızdan daha tehlikeli: Bu hastalığın zeminini hazırlıyor

Vücudunuz yaşam faaliyetlerini yerine getirmek için çeşitli vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Demir de bunlardan bir tanesi. Vücudunuzdaki demir eksiliği bazı belirtilerle kendini gösterir. Hatta zamanla ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir. Peki, demir eksikliği neden olur?

mXzJ0t3Z_EC1ac8KCx7n4g.jpg

Demirin en önemli görevlerinden biri; oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapımıdır. Yeterli demir olmadığında ise, vücut kan hücresi yapımında zorlanır ve doku-organlar düzgün çalışmaları için gerekli olan oksijeni alamazlar. Demir, bağışıklık sistemi ve zihinsel performans için de gereklidir.
NqhLRZ0cJEyUkrjrqlzcsw.jpg

Demir eksikliği vücudun dokularına oksijen taşımakla görevli kırmızı kan hücrelerinin yeterli ve sağlıklı miktarda bulunmaması durumudur. Demir eksikliği vücutta belirli belirtilerle ortaya çıkar.
AgnyQ0hXuka1frXa5ToM4A.jpg

Demir eksikliği, vücudun hemoglobin üretmek için ihtiyaç duyduğu demirin vücutta yeterli miktarda olmaması ya da vücudun demiri ememesi sonucu cilt renginin solgunlaşmasına, üşümeye, yorgunluğa, nefes darlığına ve göğüs ağrısına neden olan bir anemi türüdür.
hQitaip2MEGDEFMMslqltA.jpg

Bazı risk gruplarında demir eksikliği görülme ihtimali daha yüksektir. Hamile veya emziren kadınlar 65 yaş üstü kişiler 6-12 ay arası bebekler 1-2 yaş aralığındaki bebekler Vejetaryen bireyler Sık sık kan veren kişiler Kemik iliği bozukluğu veya otoimmün hastalığı olanlar
Sox98vdf0k6DcnnygygZ7Q.jpg

Demir eksikliği, vücutta yeterli miktarda demir bulunmaması durumu olarak tanımlanır ve pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Demir, özellikle kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynar. Eksikliği, vücudun oksijen taşıma kapasitesini etkileyebilir ve birçok belirtiye yol açabilir.
LCHlMcT7lUiJ8XQFM-_wMw.jpg

Vücutta demir seviyesi düşük olduğunda ciltte solgunlaşma, el ve ayaklarda uyuşma, baş dönmesi, göğüs ağrısı, kalp atışlarının hızlanması, nefes darlığı ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı daha sık enfeksiyon geçirme gibi belirtiler görülür.Demir eksikliği ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. İşte demir eksikliğinden şüphelenmeniz gereken diğer belirtiler;
XEfxclzzMkWyaUJHAAI0ZA.jpg

Aşırı yorgun hissetme Hafif aktivitelerde bile nefes darlığı Göğüs ağrısı ve kalp atış hızında değişim Cilt renginde solgunluk Ayağa kalkmada baş dönmesi El-ayaklarda üşüme ve karıncalanma
LWI6mZ3u9kqO4TTXXIxYpA.jpg

Ağız ve dilde iltihaplanma Bağışıklık sisteminin zayıflaması Baş ağrısı Saç dökülmesi Tırnakların şeklinde bozulma ve kırılma Uyku bozukluğu ve sabahları yorgun kalkma Kulak çınlaması Buz, toprak veya kil gibi besinleri yeme isteği Depresyon ve sinir halleri gibi ruh halinde değişiklikler
hCUNOZdJvUK9yXfqFytV_g.jpg

KANSIZLIKDemir eksikliğinin en yaygın sonucu, vücudun yeterli hemoglobin üretememesi nedeniyle ortaya çıkan anemidir. Bu durum, oksijen taşıma kapasitesinin azalmasına ve sürekli yorgunluk, halsizlik gibi belirtilere yol açar.
iv5VXVd_OkiOg67TeOPixA.jpg

Demir, bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için gereklidir. Yetersiz demir, vücudun enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmasını zayıflatır ve hastalıklara karşı direnç düşer.KALP SORUNLARIDemir eksikliği, kalbin daha fazla çalışmasına yol açabilir. Bu, kalp çarpıntılarına, düzensiz kalp atışlarına hatta kalp yetmezliğine neden olabilir. Uzun süre tedavi edilmeyen demir eksikliği, kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir.
LCFujb_aFUmYE-VCePo2fQ.jpg

Hamilelik döneminde demir eksikliği, düşük doğum ağırlığı, erken doğum veya fetüsün gelişiminde gecikmelere yol açabilir. Aynı zamanda annenin doğum sonrası iyileşme sürecini de olumsuz etkileyebilir.
katjA62NHUuY3fNNc9C1cQ.jpg

Demir eksikliği, beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Çocuklarda öğrenme güçlükleri, konsantrasyon eksiklikleri ve zeka geriliği gibi sorunlara yol açabilir. Yetişkinlerde ise hafıza ve dikkat problemleri görülebilir.
hMum0zNUEEmYm-JOOPDjwQ.jpg

Demir eksikliği, sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etki yaratabilir. Kabızlık, midede ağrı ve rahatsızlıklar gibi belirtiler yaşanabilir. Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
 
Sohbet Girişi
kullanıcı adı
 
varsa ÅŸifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.
 
13,835Konular
13,956Mesajlar
63Kullanıcılar
KingCarterSon üye
Üst Alt