Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Bitkisel protein mi, hayvansal protein mi: Kalp sağlığı için hangisi daha iyidir?

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
2,489
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Bitkisel protein mi, hayvansal protein mi: Kalp sağlığı için hangisi daha iyidir?

Kalp sağlığını korumak için sağlıklı bir beslenme alışkanlığı geliştirmelisiniz. Hem bitki bazlı protein hem de hayvansal proteinler dengeli bir beslenmede yer alır ve vücuda fayda sağlamaya çalışır. Peki, kalp sağlığını korumak için hangisi daha iyi?

J48DwEkzRkqq8MNJKr02gw.jpg

Sağlıklı bir kalp için doğru proteini seçmeye gelince, bitkisel protein ile hayvansal protein arasındaki tartışma insanları şaşkına çeviriyor.
b-cxToezA0C18Y9_WBNRyA.jpg

Proteinler kas onarımı, enerji ve genel sağlık için gereklidir, ancak aynı zamanda kardiyovasküler sağlığı da etkileyebilir. İşte farklar hakkında bilmemiz gereken her şey ve kalbiniz için hangi proteinin daha iyi olduğunu ortaya çıkarmamız.
AZU1gFHksEeSUfHOs-Y_nQ.jpg

Bitkisel proteinler baklagiller, fasulye, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahıllar gibi bitki kaynaklarından elde edilir. Bu proteinler genellikle lif, antioksidanlar ve sağlıklı yağlarla zenginleştirilerek besin açısından zenginleştirilir.
dZMkJHAC3UKn7hOfiMpQYA.jpg

Bunun aksine, hayvansal proteinler et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünlerinden elde edilir. Tam proteinler olmalarına, yani tüm temel amino asitleri içermelerine rağmen, sıklıkla doymuş yağ bakımından zengindirler.
jlooRBcYO0a0HWNe6Ad6xQ.jpg

Araştırmalara göre, bitkisel proteinler kalp sağlığı sonuçlarının iyileşmesiyle ilişkilendirilmiştir. 30 yıllık bir çalışma, hayvansal proteinden daha fazla bitkisel protein tüketen kişilerin kardiyovasküler hastalık riskinin %19, koroner arter hastalığı riskinin ise %27 daha düşük olduğunu keşfetmiştir.
5fkHWs1HfkGKFEk2hYuxcw.jpg

Kırmızı ve işlenmiş etin mercimek, soya veya fındık gibi bitkisel protein kaynaklarıyla değiştirilmesinin en büyük kardiyovasküler faydalara sahip olduğu gösterilmiştir. Ancak balık ve tavuk gibi yağsız hayvansal protein tüketmek de kalp dostu avantajlar sunar.
8iehDT4Zm0GCiWNLiHECcQ.jpg

Bitkisel proteinler kalp sağlığını güçlendiren çeşitli faydalar sağlar: Lif açısından zengindir: Kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Doymuş yağ oranı düşüktür: Atardamarlarda plak oluşma riskini azaltır. Antioksidanlarla doludur: Kalp hastalığında önemli bir faktör olan iltihaplanmayla savaşır. Buna karşılık, bazı hayvansal proteinler, özellikle kırmızı ve işlenmiş etler, aşırı tüketildiğinde kalp hastalığı riskini artırabilen doymuş yağ ve kolesterol açısından yüksektir.
72R5d3fkqEyHAl1xWJ4FSQ.jpg

Tüm hayvansal proteinler kalbe zararlı değildir. Örneğin balık, kardiyovasküler sağlık için mükemmel olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.
Wxb2r2t53kWHGCesNEdgdg.jpg

Yağsız kümes hayvanları ve yumurtalar da dengeli bir şekilde yenildiğinde kalp sağlığına uygun bir diyetin parçası olabilir.
crsuHeOJLkSyNvdxsbxgcA.jpg

Sosis veya dondurulmuş et gibi işlenmiş etler, yüksek tuz ve yağ içerikleri nedeniyle kalp hastalığı risklerinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
dgM9T7w4ZkGkZLbfl7Aejg.jpg

Diyetinize mercimek, kinoa, nohut ve fındık gibi yiyecekler ekleyin.
ANZmgAJQ30aIpxRIpOgVMQ.jpg

Kırmızı ve işlenmiş eti bitki bazlı alternatifler veya yağsız hayvansal proteinlerle değiştirin.
NHqN4cWXpUam21YOA88DTA.jpg

Bitkisel ve yağsız hayvansal proteinlerin bir karışımı genel sağlığınızı destekleyebilir, ancak diyetinizin büyük kısmı bitki kaynaklarına yönelmelidir.
 
Sohbet Girişi
kullanıcı adı
 
varsa ÅŸifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.
 
13,850Konular
13,971Mesajlar
63Kullanıcılar
KingCarterSon üye
Üst Alt