Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Bilim insanları açıkladı: Üşüyünce neden titreriz?

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
2,481
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Bilim insanları açıkladı: Üşüyünce neden titreriz?

Soğuk kış günlerinde üşüdüğünüzde vücudunuzda bir titreme olur. Bu aslında vücudun soğuğa karşı gösterdiği bir reflekstir. Bilin insanları yaptıkları son araştırmalarda üşüdüğünüzde vücudunuzun neden titrediğini ortaya çıkardı. Peki, üşüyünce neden titreriz? İşte yanıtı.

GXtHtuixb0CVyuptZfwtNw.jpg

Soğuk havalarda vücudumuzun doğal bir savunma mekanizması devreye girer: titreme. Peki, bu durumun arkasındaki bilimsel neden nedir?
cl0ACrYQs0-ludL63s3WqA.jpg

Titreme, vücudun soğukla mücadele etmek için geliştirdiği bir reaksiyondur. Soğuk havalarda vücut sıcaklığı düşmeye başladığında, beynimizdeki hipotalamus bölgesi devreye girer ve kaslara hızlı bir şekilde kasılıp gevşemeleri için sinyaller gönderir. Bu hareketler, enerji harcayarak ısı üretir ve vücut sıcaklığını dengede tutmaya çalışır.
LJFllkZKIkSxO42gINXfXg.jpg

Bergamo'daki Humanitas Gavazzeni Tıp Birimi tarafından yapılan araştırma üşüdüğünde vücudun neden titrediğini oraya koydu.Yapılan bir araştırma, titremenin vücutta ısıyı artırmak için kasların istemsiz bir şekilde kasılması sonucu ortaya çıktığını açıklıyor.
TXT1glp4l0qjud_mK0vpFA.jpg

Vücut ısısı 37 derecenin altına düştüğünde, bu mekanizma devreye girer ve kanın ısınmasını sağlayarak vücuda ısı verir. Titreme, bu sayede vücudun soğumaması için önemli bir savunma mekanizması olarak işler.
4tgNq02lVUqFZPX46Lpecg.jpg

Titreme, vücudun ısıyı artırmaya yönelik bir savunma mekanizması olarak genellikle virüs veya bakterilerle savaşmak amacıyla da ortaya çıkar. Ancak titremenin başka nedenleri de vardır. Korku, zevk gibi güçlü duygular, güneş yanığına verilen tepki veya panik ataklar gibi psikolojik faktörler de titremeye yol açabilir.
QdMZ2ylR1k6oMDki3TRPNQ.jpg

Uzun süre güneşe maruz kalındığında, ateşin yükselmesinden önce titreme başlayabilir. Ayrıca, solunum yolu hastalıkları gibi sağlık sorunları, vücudun oksijen eksikliği nedeniyle titremeye neden olabilir. Hipotiroidizm gibi metabolizma sorunları da titremeye yol açabilir; bu durumda vücut yeterli hormon üretmediği için temel işlevler bozulur. Titreme, bu gibi durumların bir sonucu olarak vücudun bir tepkisi olarak ortaya çıkar.
 
Sohbet Girişi
kullanıcı adı
 
varsa ÅŸifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.
 
13,827Konular
13,948Mesajlar
63Kullanıcılar
KingCarterSon üye
Üst Alt