Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Ağızda bakteri üretiyor: Diş sağlığı için en iyi ve en kötü besinler listesi

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
2,489
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Ağızda bakteri üretiyor: Diş sağlığı için en iyi ve en kötü besinler listesi

İyi diş sağlığını korumak sadece rutin fırçalama ve diş ipi kullanmaktan fazlasını gerektirir. Diyet de diş sağlığında önemli bir rol oynar. Şeker, asit ve karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler, tatlılar, gazlı içecekler ve kuru meyveler dişlere zarar verebilir. Tersine, süt, yeşil çay ve su gibi besin açısından zengin seçenekler, mineyi güçlendirerek ve faydalı tükürük üretimini teşvik ederek diş sağlığını destekler. Peki, diş sağlığı için en iyi ve en kötü yiyecekler nelerdir?

VNtUri9dw02CnRe450XXfA.jpg

Diyetiniz diş sağlığınızı büyük ölçüde etkileyebilir. Günde iki kez diş fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak gibi iyi bir ağız hijyeni rutini sürdürmenin avantajlarını inkar etmek mümkün olmasa da, çeşitli besin açısından zengin yiyecekler eklemezseniz dişleriniz ve diş etleriniz mükemmel sağlıkta kalmayabilir. Ancak, tüm sağlıklı yiyecekler dişleriniz için iyi değildir. Narenciye meyveleri ve kuru meyveler sağlıklı kategoriye girer ancak dişleriniz için sorun yaratabilirler.
H-C0bRPz3ESDTRYSYMPPRQ.jpg

TATLILAR VE ŞEKERLEMELERTatlılar ve şekerlemeler genellikle diş sağlığı söz konusu olduğunda başlıca suçlular olarak kabul edilir. Yüksek şeker içerikleri nedeniyle dişlerinize kolayca yapışabilir ve zararlı ağız bakterileri için üreme alanı sağlayabilirler. Zamanla bu, bakteriyel enfeksiyonlara, çürüklere ve hatta diş çürümesine yol açabilir.
zFS3mlHvX0S2APnHn55MdA.jpg

Sadece bizi obez yapmaya ve bir dizi kronik hastalığa karşı hassas hale getirmeye katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda genellikle düşüncesizce yediğimiz patates cipsi, çürük oluşturan bakterilerle beslenen yüksek karbonhidrat içerir. Ek olarak, dişler arasındaki boşluklara sıkışabilir ve bu da çürümeye ve diğer diş sorunlarına neden olabilir.
T4W2BkAbuESUHjZhvEGghA.jpg

Gazoz içmek, bu içeceklerdeki yüksek miktardaki şekerin ağzınızdaki bakterilerle etkileşime girerek asit oluşturması nedeniyle diş çürümesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Bu asit dişlerinize zarar verebilir ve çürümeye neden olabilir. Gazlı şekerli içecekler, daha asidik oldukları için gazsız şekerli içeceklerden daha fazla dişlere zarar verebilir. Gazlı içecekleri tek başına tüketmektense yiyeceklerle eşleştirmek diş sağlığı açısından daha iyidir.
sE2zwAEKv02rvg13V0qB7g.jpg

Alkol içmek ayrıca çürüklere yol açabilir, ağzınızı kurutabilir ve dişleri çürükten korumak için gerekli olan tükürük üretimini azaltabilir. Ek olarak, şekerli alkollü içecekler plak oluşumuna ve çürüklere katkıda bulunabilir.
bI4TUIs-N06qr9RljIz7nw.jpg

Suyun dişleriniz için güvenli olması, buz çiğnemeniz gerektiği anlamına gelmez. Buz çiğnemek dişlerinizi çatlatabilir veya kırabilir, bu da olası hasara ve hassasiyete yol açabilir. Ayrıca zamanla diş minesini aşındırır.
ALB1bJDsiE-KPxSRhcWr8Q.jpg

Besleyici ve birçok besin maddesinin bir güç merkezi olan kuru üzüm, hurma, kuru erik, incir, kayısı ve şeftali gibi kuru meyveler yapışkan ve şeker açısından zengindir, bu da dişlere yapışmalarını kolaylaştırır ve düzgün bir şekilde temizlenmezse çürük oluşumunu teşvik eder.
JM6leFFbBECkHrkiyZp9uw.jpg

Narenciye meyveleri, dişleriniz için önemli bir besin maddesi olan C Vitamini ile doludur, ancak aynı zamanda oldukça asidiktir, bu da mineyi aşındırabilir, diş hassasiyetine ve çürük riskinin artmasına neden olabilir.
y307Ii4CGEOmRzsmXeLSGQ.jpg

Turşudaki asit diş minesini aşındırarak dişlerin çürümeye ve hassasiyete karşı daha hassas hale gelmesine neden olabilir. Tuz içeriği de ağız kuruluğuna neden olabilir.
8Fi5H3I4Q0-MWXhuO4Qvew.jpg

Kurabiyelere olan sevginiz dişleriniz için kötü bir haber olabilir. Kurabiyeler şeker açısından zengindir ve dişlerinize yapışarak zararlı bakterileri besleyebilecek kalıntılar bırakabilir, çürük ve plak oluşumuna neden olabilir.ÇAY VE KAHVEHem çay hem de kahve zamanla dişleri lekeleyerek renklerini bozabilir. Ayrıca tükürük üretimini azaltarak çürüklere ve diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir.
8gm-WkZlSEu6Gxd95N5ZIA.jpg

SÜTKalsiyum daha güçlü dişler oluşturmaya ve kemik dokularındaki hasarı onarmaya yardımcı olabilirken, fosfor diş minesinin korunmasına yardımcı olur. Süt ayrıca nişastaları sindiren tükürüğü uyarır. Süt ürünlerindeki kazein proteinleri dişlerin üzerinde bir kaplama oluşturarak onları çürümeye karşı korur.
6ysbu0CVUUCI6mj5vPRM0w.jpg

Yeşil çay, diş çürümesine karşı koruma sağlayan ve ayrıca diş eti iltihabını azaltmaya yardımcı olan florür içerir. Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, siyah çay 1 mg/ml konsantrasyonlarda plak üzerindeki bakteri tutunmasını azaltırken, yeşil çay 1,5 mg/ml konsantrasyonlarda.
6so2IN9DoEqpO52Ydz0fZQ.jpg

Meyveler dişleri doğal olarak temizlemeye yardımcı olabilir ve ayrıca bazı kötü ağız bakterilerini öldürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca dişleri hasardan ve çürükten koruyabilen zengin besin ve antioksidanlara sahiptirler.
ptjUQ7iyTE6M8RbQlXTIPA.jpg

Florürlü su içmek çürükleri önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, su dişleri temizleyebilir ve kalan yiyecekleri ve kalıntıları temizleyebilir. Su içmek, ağzınızın diş çürümesine karşı ilk savunması olan tükürük oluşumuna yardımcı olur. Yeterli su içmek ayrıca ağız kuruluğunu önlemeye yardımcı olabilir.
PumnkEEcr0GVJWTcOrj0eA.jpg

Ispanak, dişleri sağlıklı tutabilen kalsiyum, A vitamini, folik asit ve C vitamini deposudur.
70AYz_Ysf02T35QDX8pfHw.jpg

Amerikan Diş Sağlığı Derneği'ne göre, şekersiz sakız çiğnemek tükürük üretimini artırabilir, bu da yiyecek parçacıklarını temizlemeye ve üretilen asitleri nötralize etmeye yardımcı olur ağzınızdaki bakteriler tarafından. Artan tükürük akışı plak asidini azaltmaya yardımcı olabilir.
 
Sohbet Girişi
kullanıcı adı
 
varsa ÅŸifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.
 
13,850Konular
13,971Mesajlar
63Kullanıcılar
KingCarterSon üye
Üst Alt