Kansızlık, stres, depresyon veya düşük tansiyon gibi pek çok etken, gün içinde halsiz hissetmemize neden olabilir. Ancak beslenme düzenimize dikkat ettiğimiz takdirde, hayat kalitenizi düşüren yorgunluğu hafifletmeniz mümkün.
Ispanak, vücudun performansını artıran demiri, yüksek miktarda içerir. Ayrıca içeriğindeki potasyum ve magnezyum gibi minerallerle de halsizlik ve yorgunluğu azaltır. Kemik gelişimi açısından da faydalı olan ıspanak, enerji verir ve kasları güçlendirir. İçerdiği beta-karoten ve folik asit sayesinde Alzheimer riskini azaltır. Dünyaya İspanyollar tarafından yayıldığı bilinen ıspanağın, bazı kaynaklar tarafından Çin kökenli olduğu da öne sürülüyor.
Magnezyum eksikliği, güç içinde halsizliğe neden olabilir. Bu nedenle magnezyum açısından zengin beslenmek, yorgunlukla savaşmanıza yardımcı olur. Kabak çekirdeği, ay çekirdeği, badem, fındık ve kaju gibi kuruyemişler magnezyum için iyi bir kaynaktır.
Balık vücudun sağlıklı çalışması için oldukça önemli olan omega-3 yağ asitlerini içerir. Omega-3 yağ asitleri normal beyin fonksiyonları için gereklidir ve enerji üretimine destek sağlar.
Yoğurt, iyi bir protein kaynağı olmanın yanı sıra içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde vücut direncini artırır ve bağırsak florasını düzenler. Yoğurt, fosfor yönünden de zengindir. Fosfor, hücrelerde yer alan DNA ve RNA molekülleri için önemlidir ve hücredeki tüm enerji döngüsünü sağlar.
Glisemik indeksi düşük olan yulaf ezmesi, kan şekerini yavaşça yükselterek uzun süre enerji dengesi sağlar. Ayrıca yulaf ezmesinde enerji metabolizmasından sorumlu olan B grubu vitaminleri bulunur.
Kuru baklagiller, vücudun temel enerji kaynağı olan kompleks karbonhidratların yanında protein ve posa için de en ideal besindir. Uzun süre enerji dengesini sağlar ve yorgunluğun etkilerini azaltır. Özellikle yeşil mercimekte yüksek düzeyde demir bulunduğu için yeşil mercimek tüketimi kronik yorgunluğa iyi gelebilir.